foto1
foto1
foto1
foto1
foto1


Svake godine nastojim ukrast par dana godišnjeg i pobjeć negdje na 2 kotača isključivo sam sa sobom, negdje daleko od grada i kuće, tamo gdje još nikad nisam bio, upoznati nešto novo, osjetit dašak avanture i apsolutne slobode.


Zato mi je Bosna idealna, za razliku od ovih preuređenih zapadnih zemalja, još onako malo sirova i divlja sa svojom prekrasnom još neiskomercijaliziranom prirodom, gostoljubivim, neposrednim ljudima.. gdje ćeš drugdje doživjet da gdje god zaustaviš bicikl uvijek netko želi pričat s tobom ;“ Đesi, šta ima? Odakle ideš? Iz Zagreba!!..Auuuu…i sve na biciklu? Auu…Svaka čast..šta popit..? Na zapadu sam kao putnik na biciklu jedan od mnogih….ovdje sam još kao takav egzotika, vijest u selu, događaj na terasi lokalne birtije.

Nisam imao unaprijed točno definiran cijeli plan puta niti rezerviran smještaj, okvirno mi je bio plan bolje upoznat Unu i „ulovit“ je tamo kod Novog Grada u Bosni i onda uzvodno tokom dokle god mogu cestom a onda do Buškog jezera kod Tomislavgrada, obić rodna sela staraca egzotičnih imena Korita i Bukova gora i onda nekim drugim putem natrag prema Zagrebu.

Naoružan entuzijazmom, minimumom najoosnovnijih stvari, s dovoljno love da ne kontam hoću li ili ne nešto usput popit ili pojest ili oko cijene smještaja, mozak na pašu i po pedali. Princip mi je da od kad ujutro otvorim oči i bacim nešto u kljun, poslije obavezne kave, kontinuirano gazim cijeli dan jednom pristojnom sportskom brzinom koja mi dozvoljava da se brzo krećem al da ipak mogu zujat sa strane i doživjet i upit nešto od prirode i krajolika kojim putujem i tako sve do zalaska sunca. Pijuckam i grickam sve usput na biciklu, popodne obvezno napravim jednu kratku stanku za konkretniji ručak.

Kad se počinje lagano mračit onda otvorim kartu i pogledam gdje je iduća civilizacija za nekih 2-3 sata gdje bih mogao potražiti smještaj u vidu čistog kreveta i tuša i onda odvozim još tih par sati po noći koliko god si uvijek kažem da „neću“ radi svih opasnosti vožnje po noći, jer je jednostavno baš tada najveći gušt vozit bicikl kad ti noćne temperature fino hlade pregrijano tijelo. Ovo s traženjem smještaja u gluho doba noći zna bit „čupavo“ pa stoga nosim jednu priručnu tanku vreću za spavanje za „zlu ne trebalo“. Fala Bogu nisam ju ovaj put morao koristit jer svaki put kad bi se silom prilika i trebo u nekoj vukojebini u mraku zavuć u nju, ko za inat mi počnu u glavu dolazit razne scene iz horor filmova koje sam gledo u životu tipa „Krivo skretanje“ i sl. pa začas zgubim volju i odpedaliram dalje.

Na putu sam bio 5 dana od kojih sam 4 dana aktivno vozio, a 1 dan sam se izležavao i lizao rane jer je cijeli dan padala kiša te sam tako ukupno uspio odgazit 900 km od toga kumulativnog uspinjanja cca. 8800 m. i tak negdje spuštanja.

U svakom slučaju nisam sretan i loše spavam ak u danu nisam odgazio barem 200 km a sve to uz puno sitnih stajanja jer koliko god brzo jurio imam neodoljivu potrebu malo stat kraj svake spomen table uz cestu da pročitam što se tu i kada zbilo, kakvo se zlo tu manifestiralo ili opet ko ribolovac nemrem odolit da se malo ne zaustavim na svakom mostu preko rijeka i rječica i malo se naluknem ispod mosta da vidim kakve se sve vrste riba dole motaju.

U tih 4 dana vozio sam na temperaturama od + 40 do +15, kupao se u Uni, gurao se s kravama na cesti, borio se s divljačkim vjetrom između Tomislavgrada i Kupresa koji me doslovno rušio s bicikla, po noći su mi prek ceste pretrčavale lisice, kune i srne, s rubova ceste su me motrile čopori pasa lutalica, nauživao sam se prekrasne prirode, prekrasnih gorskih rijeka, starih tvrđava, bilo je tu raznih još događaja, spontanih susreta, poznanstva… teško je sve to stisnut u nekoliko redaka, puno toga se počinje događat kad se otisneš iz sigurnosti komforne zone, opustiš i prepustiš struji.

Braća ultra randonneri će me najbolje razumjet!

Koga zanimaju detalji ispričat ću mu svih 900 km, ak treba kilometar po kilometar) na nekom idućem brevetu, uz logorsku vatru ili uz nekoliko piva.

Bosna tour: Zg – Pokupsko – Glina - Novi Grad-B.Krupa - Bihać-Kulen Vakuf - Martn brod – Drvar - B. Grahovo – Livno – Tomislavgrad – Kupres – Šipovo - Mrkonjić Grad – Ključ - Sanski Most – Prijedor - Novi Grad - H. Kostajnica - Petrinja - Zg.


Napisao i foto: Damir Ćurić - Ćura

 

Cijela foto galerija s Damirovog "putovanja" na linku njegove Facebook stranice

Video