foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Pravila


Cilj Total sport natjecanja je da se u vremenskom limitu od 2.00 h napravi što veći broj sportskih disciplina u unaprijed određenim distancama.

Prekoračenje vremenskog limita od 2.00 h je automatska diskvalifikacija.

Odabir i redoslijed disciplina je vlastiti izbor natjecatelja.


Broj disciplina nije limitiran prije utrke, on je odluka natjecatelja. Nakon završene bilo koje discipline natjecatelj može završiti utrku. Natjecatelj je dužan obavjestiti suca da završava utrku prilikom ulaska kroz ciljnu crtu. Ako natjecatelj vidi da nakon završetka discipline nije u mogućnosti završiti utrku u zadanom limitu tada može završti utrku tako da obavjesti suca da je njegova utrka završena. Ako natjecatelj krene u sljedeću disciplinu, mora je završiti, a u slučaju odustajanja slijedi diskvalifikacija.

Istu disciplinu nije dozvoljeno izvoditi 2 puta.

Plivačka oprema se može koristiti samo jednom, samo za jednu plivačku disciplinu.

Ne poštivanje propozicija, posebno: ne nošenja kacige, vožnja u zavjetrini, vožnja bicikla u tranziciji se kažnjava. Za prvi prijestup na ligi ukupno dobiva se opomena, nakon toga diskvalifikacija u tekućoj utrci. U slučaju manjih kršenja pravila, zbog 'neinformiranosti' disciplinska komisija može oprostiti prijestup.

U slučaju kvara ili oštećenja opreme, puknuće gume na biciklu, lom štapa ili neke druge opreme koja se koristi kod određene discipline Total sporta, natjecatelj mora doći u tranziciju i prijaviti sucu događaj. Navedena disciplina se neće priznati, a natjecatelj može nastaviti sudjelovanje u natjecanju Total sport u nekoj drugoj disciplini za koju ima ispravnu opremu.

 

Propozicije


Održavanje Total sporta je u sklopu Jarunske duatlon i triatlon lige i starta se prema dogovoru: s triatloncima ili prije triatlonaca. Potrebno je obavijestiti suca ako start nije sa triatloncima. Sudac je zadužen da prati vrijeme svakog Totalca zasebno.

Postoje dvije Total sport lige: ljetna i proljetno-jesenska. Ljetna liga uključuje plivačke discipline. Proljetno-jesenska nema plivačkih disciplina.

Total sport je idejno koncipiran kao triatlonsko natjecanje samo s neograničenim brojem sportova: sadrži tranziciju u kojoj svaki natjecatelj drži svoju opremu koju koristi za razne discipline. Kada završi jednu disciplinu (prođe kroz ciljnu ravninu) tada tu opremu vraća na mjesto svoje tranzicije, uzima drugu opremu i kreće s njom u drugu disciplinu. Ovo se ne odnosi jedino na čamac (kajak, kanu), ali natjecatelj je dužan držati veslo u zoni tranzicije. Sva oprema koju koristimo: vesla, plivačka oprema, bicikli, role, štapovi, tenisice, romobili, koturaljke, guralice, kaciga... se nalazi u zoni tranzicije i mora u njoj biti ostavljena nakon završetka discipline.

Na natjecanjima nisu dozvoljeni:
- neopren na plivanju (osim ako je temperatura vode ispod 20 stupnja C ili ako je isti dozvoljen za trajanje triatlonskog natjecanja)
- zavjetrina/draft na biciklu*, romobilu/guraljki, rolama...
- vožnja bicikla u zoni tranzicije
- ometanje drugih natjecatelja i ulazak u njihovu zonu tranzicije
- uzimanje tuđe opreme, osim ako nije u dogovoru sa drugim natjecateljem

VAŽNO: Kaciga je obavezna za sve discipline na kojima se koristi oprema s kotačima: bicikle, sve role, romobil, guralice, koturaljke, skate... u protivnom je moguća diskvalifikacija!

Start i cilj za sve sportove i discipline je na startno-ciljnoj triatlon crti u zoni kod suca, osim u slučaju:
PLIVANJE: start triatlonske stepenice i/ili (u slučaju da je prva disciplina plivanje) startna plivačka linija triatlonaca
VESLANJE: start obala pored stepenica ili triatlonske stepenice

BICIKL 

CESTOVNI: Početak: trčati s biciklom do startne/ciljne linije CESTOVNOG bicikla (triatlonska linija bicikla) i onda se popeti na bicikl.
Završetak: sići sa bicikla prije startne/ciljne linije cestovnog bicikla (triatlonska linija bicikla) i trčati s biciklom do tranzicije ili suca ako je zadnja disciplina.

MTB: Početak: trčati s biciklom do startne/ciljne linije MTB bicikla (triatlonska linija bicikla) i onda se popeti na bicikl.
Završetak: sići sa bicikla prije startne/ciljne linije MTB bicikla (triatlonska linija bicikla) i trčati s biciklom do tranzicije ili suca ako je zadnja disciplina.

Vožnja bicikala u zoni tranzicije je strogo zabranjena i moguća je diskvalifikacija.• Zavjetrina na biciklu je dozvoljena ukoliko natjecatelj sudjeluje u Sprint duatlon ili triatlon natjecanju te po završetku nastavlja na Total sport (više na Discipline Total sporta).

 

Sastavljeno u sezoni 2014.
Ažurirano 2015. i 2016. uz prijedloge i sugestije: prof. Borka Prvana i prof. Bore Stipića.
Zadnja dopuna 24.07.2017.; prof. Borko Prvan  i Triatlon klub Jarun

Video